Hárompercesek a nyelvről

Ingyenes

Kálmán László és Nádasdy Ádám

Hárompercesek a nyelvről

Interneten elérhető kiadvány

Ez a könyv a nyelvészethez szeretné elvezetni az olvasót. Nem azt írtuk, hogy a nyelvészetbe bevezetni, mert nem tankönyv, nem veszi rendszeresen végig a nyelvészet tárgyát. Biztos, hogy sok minden hiányzik is belőle. Tudni kell, hogy eredetileg rádióelőadásoknak készültek a benne levő írások, amelyek a Bartók rádió hajnali Muzsikáló reggel c. műsorában hangzottak el (Nyelv-ész-érvek címen) 1992 és 1997 között. Bár az írott változatokat kissé átdolgoztuk, természetesen érezhető rajtuk, hogy szóbeli előadásra készültek.

Az eredeti írások egy részét az egyik, a többit a másik szerző készítette, ezért vannak egyes szám első személyben. Hogy érthető legyen, kire utal ilyenkor az én, a tartalomjegyzékben feltüntettük, melyikünk mondta el annak idején a rádióban az egyes előadásokat. Az egybedolgozás során azonban mindketten hozzájárultunk egymás írásaihoz, és vállaljuk egymás szövegeit. A műfajból adódóan a könyv legnagyobb része nem lexikális ismereteket közöl, hanem közismert tényeket magyaráz, illetve inkább kérdéseket tartalmaz, mint válaszokat. Mivel nem tudhattuk, milyen közönséghez szólunk, mindenkihez próbáltunk
szólni. Ezért megpróbáltunk úgy beszélni, hogy semmilyen szakmai előismeretet ne feltételezzünk a hallgatóról. Reméljük, az írott változatot is bárki élvezheti.

A könyv nem követi a rádióelőadások sorrendjét. Megpróbáltuk úgy rendszerezni az írásokat, hogy könnyen megtalálhatóak legyenek az egyes tárgykörök. A tárgymutató ehhez további segítséget nyújt.