Forrás: 

Nyitrai találkozó a Termini kutatóival

Az MTA a Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program keretén belül 2023. december 1-én elindította négyéves, Magyar terminológiastratégia című alprogramját (TMNP2023-1/2023.) a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpontban (NYTK). A projekt célja egyrészt a magyar terminológiastratégiai munkák megindítása, a kutatások és publikációk támogatása, illetve mindezek belföldi koordinációja, másrészt a határon túli nyelvészeket tömörítő Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat keretén belül – az oktatás szaknyelvének Kárpát-medencei egyesítését támogatandó (harmonizációja) – egy ingyenesen hozzáférhető 8 nyelvű digitális oktatásterminológiai adatbázis létrehozása.

2024. június 11–12-én a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat kutatóival közös konferencián vettek részt Nyitrán a HUN-REN NYTK kutatói, Prószéky Gábor főigazgató, az alprogram vezető kutatója és Lipp Veronika, a Lexikológiai Intézet igazgatója.

A konferencia első napja a Szabó T. Attila-díj ünnepélyes átadásával zárult, melyet 2016-ban alapítottak olyan 45 év alatti szakemberek munkájának elismerésére, akik eddigi pályájukon külön figyeltek a magyar tudományos szaknyelvük igényes használatára, fejlesztésére és ápolására. A díjat idén M. Pintér Tibor, Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék docense, Intézményünk korábbi dolgozója kapta.

A konferencia programja itt érhető el.

Fényképek

Nyitrai találkozó a Termini kutatóival

Nyitrai találkozó a Termini kutatóival

2024.06.13.

2024. június 11–12-én a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat kutatóival közös konferencián vettek részt Nyitrán a HUN-REN NYTK kutatói, Prószéky Gábor főigazgató, az alprogram vezető kutatója és Lipp V ...