Forrás: 

Elhunyt Bíró Ágnes nyelvész, a Nyelvtudományi Intézet egykori munkatársa

Fotó: Kardos Tamás

Megrendülten tudatjuk, hogy Bíró Ágnes, intézményünk jogelődjének munkatársa 2023. június 27-én, életének 73. évében elhunyt.

Bíró Ágnes 1974-ben végzett az ELTE magyar–német szakán, ebben az évben került az MTA Nyelvtudományi Intézetének Nyelvművelő Osztályára. Munkatársa volt az osztályon készült kézikönyveknek (Nyelvművelő kézikönyv, Hivatalos nyelvünk kézikönyve, később a Nyelvművelő kéziszótár, Képes diákszótár stb.); szerkesztője a Nyelvi divatok és Szaknyelvi divatok című könyveknek. Munkatársa volt a Pusztai Ferenc főszerkesztésében 2003-ban megjelent, átdolgozott Magyar értelmező kéziszótárnak, szerkesztője a Tinta Kiadó által 2007-ben kiadott Értelmező szótár+-nak és az ebből készült további köteteknek (pl. Magyar értelmező szótár diákoknak, 2013).

Legfőbb kutatási és gyakorlati területei: a névtan, azon belül az utónevek; nyelvművelés, nyelvi ismeretterjesztés, nyelvi tanácsadás. Átdolgozta, bővítette a Magyar utónévkönyvet (1998, 2. bővített kiadás: 2016), a Magyarországon anyakönyvezhető magyar utónevek eredetét, jelentését, gyakoriságát tartalmazó kiadványt. Nyelvész szerkesztője volt az anyakönyvezhető nevek listáját is tartalmazó Új magyar utónévkönyvnek (1997). Évtizedeken át, 2008-as nyugdíjba vonulásáig gondozta a Nyelvtudományi Intézetben a névadási tanácsadást, a névkérelmezést, az új utónevekkel folyamatosan bővített névlistákat.

Rendszeresen tartott nyelvművelő jellegű és névtani ismeretterjesztő előadásokat szakmai fórumokon és a médiában. Említett munkáin túl több mint 50 kisebb ismeretterjesztő és nyelvművelő cikke jelent meg az Édes Anyanyelvünk, az Élet és Tudomány, a Népszabadság, a Köznevelés, a Közalkalmazott folyóiratokban. A felsőoktatásban elsősorban stilisztikát tanított, a 70-es, 80-as években az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékén, később retorikát is a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán. Több évtizeden keresztül a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen magyar mint idegen nyelvre oktatta az ott tanuló külföldi diákokat.

Bíró Ágnes munkáját mindig a legnagyobb igényességgel végezte szakmai és etikai szempontból is. Kiváló kolléga és mindig segítőkész munkatárs volt, emlékét szeretettel megőrizzük, munkásságát továbbvisszük.

*****

Fotó: Kardos Tamás