Keszler Borbála szerk.: Magyar grammatika

Erről az oldalról letölthető a Nyelvtudományi Közlemények 98. számában megjelent ismertetés a Keszler Borbála által szerkesztett Magyar grammatika című egyetemi tankönyvről. A szöveg tartalmazza Honti László főszerkesztői bevezetését, melyben „termékeny és jobbító szándékú vitá”-ra invitálja a szakma képviselőit. Sajnos a bírált mű szerzői Magyarország egyik legtekintélyesebb nyelvészeti folyóiratának, ill. annak nem kevésbé tekintélyes főszerkesztőjének felhívását nem érezték elég jelentősnek ahhoz, hogy válaszra méltassák, álláspontjukat megvédjék (vagy módosítsák). Nyelvtudományunk szegényebb lett egy, az egyetemi nyelvészeti oktatás legfontosabb kérdéseit megvitató disputával.

Sajnos a szöveg – nem a szerző hibájából – néhány súlyosabb nyomdahibával jelent meg. Ezeket kijavítottam, a letölthető szöveg egyébként mindenben egyezik a megjelenttel. A letölthető változat oldalszámozása nem pontosan egyezik meg az eredetivel, ezért ez a változat idézésre nem alkalmas.

A szöveg PDF formátumban olvasható. A megtekintéséhez szükséges ingyenes program több operációs rendszerhez is letölthető a www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html, ill. a www.cs.wisc.edu/~ghost címről.

Vissza